Paljon on ryhti muuttunut ja keho kangistunut sitten armeija aikojen ja valitettavasti vain huonompaan suuntaan. Olen yrittänyt ylläpitää jonkinasteista liikkuvuutta ja yleiskuntoa aikuisenakin, mutta aika ja vuodet ajoivat ylitseni.

Olen potenut selkä, hartia ja niskakipuja vuosia, niitä on yritetty hoitaa fysioterapiassa, itse hoitona, särkylääkkeitä on tullut nielaistua aika monta viimeisen viiden vuoden aikana ja sairaslomallakin joutunut olemaan. Sydänfilmi on otettu rinnan alueen kipujen takia 6 kertaa, joka on ollut onneksi aina kunnossa. Sitten kuvaan tulivat vielä olkapää vaivat. Töissä oli vaikeuksia selviytyä, kädet puutuivat työskennellä kädet ylhäällä, jotkut työt olivat jopa vastenmielisiä tehdä.

’’Ryhti liike, paras liike’’

Ryhtiliike otettiin vuonna 2017. Työterveyslääkäri ja fysioterapeutti ehdottivat olkakurssia. Lähdin mukaan. Kurssin alussa huomasin olevani todella jäykähkössä kunnossa. Opin myös, että vain yhtä kehonosaa hoidettaessa, ei saada kokonaisuutta kuntoon, jota oli ehkä aikaisemmin tehty. Kurssin edetessä, käydään läpi koko kropan liikkuvuus ja joustavuus, opetellaan, kuinka paljon hyvä ryhti merkitsee joka päiväisessä toiminnassa.

Nyt kurssin jälkeen on tapahtunut paljon hyviä muutoksia. Ryhti on hyvä yötä päivää, työt sujuvat ilman kipuja, raajojen tai niskan puutumista, käsiä voi pitää ylhäällä pitkiäkin aikoja ongelmitta. Sairauspoissaolot loppuivat ja kipulääkkeitä ei ole tarvinnut. Nukkuminen onnistuu joka asennossa, myös vatsallaan, eikä tule puutumisia käsiin, herään aamuisin virkeänä. Aivan kurssin alussa, kun kivut alkoivat helpottamaan, alkoi helposti rasittaa kehoa liikaa ja liian äkkiä ja sai aikaiseksi lihaskipuja, mutta ne häviävät nopeasti. Keho taipuu nyt kiertoliikkeisiin ja työt sujuvat.

Tähän positiiviseen tulokseen tarvitaan oman motivaation lisäksi, riittävän pitkäaikaista harjoittelua, +50 mies tarvitsee aikaa oppimiseen, lisäksi hyvä ja osaava Anni fysioterapeutti tai joku muu tuttu, joka osaa patistaa oikeisiin tapoihin liikkua ja tuntee ihmiskehon rakenteen ja tavan toimia.

Minulle osan kurssista maksoi työnantaja, joka oli varmasti sijoitus.

Kiitokset:

  • Anni fysioterapeutille
  • muille kurssilaisille
  • työterveydelle (Lappeenranna työterveys ry ja työnantajalle)

Terveisin ryhdikkäämpi Vilho

Tutustu Treenixiin